Dj of the Week: Sysex

er1
Who’s Sysex?

O Sysex είναι ένας έμπειρος Έλληνας Dj και παραγωγός που βρίσκεται στο χώρο εδώ και περίπου 17 χρόνια. Το όνομά του προέκυψε τυχαία, από τον αλγόριθμο Sys Ex, ο οποίος μεταφέρει εντολές μέσω του midi interface και με τον οποίο ήρθε σε επαφή όταν χρειάστηκε να κάνει κάποιες ρυθμίσεις στην ψηφιακή κονσόλα. Η λογική του αλγόριθμου ταίριαζε απόλυτα με αυτή του Sysex, ο οποίος θέλει όταν βρίσκεται πίσω από τα decks, να περνά στο κοινό μέσω της μουσικής του,  την ενέργεια και τα συναισθήματά του κι αυτοί στη συνέχεια με τη σειρά τους, να περνούν τα δικά τους σε κείνον.

10859780_10204508263379824_821538881_n

Οι κομμένες μαγνητικές ταινίες, οι 5500(!) δίσκοι και το Mixmag

Με τη μουσική είχε την πρώτη του επαφή στα 14 του χρόνια. Άλλωστε ήταν πολύ δύσκολο να ξεφύγει με πατέρα μουσικό. “Καθόμουν και άκουγα κασέτες που έβρισκα στο σπίτι και σιγά-σιγά άρχισα να κόβω και να ράβω τις μαγνητικές ταινίες για να φτιάξω mix tapes. Ο πατέρας μου ήταν έξαλλος, αφού του είχα καταστρέψει τις περισσότερες κασέτες και ήταν για πέταμα!”, λέει γελώντας. Στα 16 του ξεκίνησε να φτιάχνει τη συλλογή του από δίσκους, μια συλλογή η οποία αριθμεί πια περισσότερους από 5,5 χιλιάδες και για την οποία είναι ιδιαίτερα περήφανος: “Έχω στην κατοχή μου πάνω από 5500 δίσκους, από jazz μέχρι rock και από dub reggae μέχρι techno, με τους dance να είναι οι περισσότεροι από αυτούς φυσικά – τουλάχιστον 4500 singles!”. Το 1995 έφυγε για το Λονδίνο, όπου πέρασε μια δεκαετία παίζοντας μουσική σε εβδομαδιαία βάση ως resident Dj του πανεπιστημίου του αλλά και σε συνοικιακά bars. Σε ηλικία 20 ετών είχε ήδη κάνει warm-up για καλλιτέχνες όπως η Sister Bliss (Faithless), Judge Jules και Pete Tong. “Το Λονδίνο ήταν μεγάλο σχολείο για μένα, αφού εκεί κατάφερα να γνωρίσω την tech house, από τους “πρωτομάστορες” του είδους Eddie Richards, Craig Richards, Terry Francis, Nathan Coles, Mr. C και Pure Science. Τελειώνοντας το πανεπιστήμιο, εργάστηκε για τρία χρόνια ως γραφίστας στο περιοδικό Mixmag, ενώ το 2005 επέστρεψε στην Αθήνα και το 2007 άρχισε να εργάζεται στο γραφείο της Blend.

 

Το σωστό timing

Του αρέσει πολύ τόσο το Djing όσο και η παραγωγή και δεν τα ξεχωρίζει, καθώς θεωρεί πως είναι αλληλένδετα. Ωστόσο, υπάρχει μια διαφορά τους που υπογραμμίζει: “Όλοι μπορούν να “γίνουν” Djs. Για να γίνεις παραγωγός, όμως, χρειάζεται πολύ διάβασμα και χρόνια εμπειρίας, ώστε η γνώση να γίνει σταδιακά… μουσική!”. Γι’ αυτό άλλωστε, αν και ασχολείται τα τελευταία 6 χρόνια με παραγωγή και θα μπορούσε να είχε κυκλοφορήσει υλικό πολύ νωρίτερα, προτίμησε να περιμένει. “Επιλέγω να περιμένω να ωριμάσει ο ήχος μου και η ποιότητα των παραγωγών μου και να κυκλοφορήσουν στο σωστό timing.

10850927_10204508263339823_501643326_n

Mikee και Terry Francis

Δύο Djs που έχουν αποτελέσει πρότυπο για τον Sysex είναι δύο γνωστοί και πολύ αγαπητοί στο ελληνικό κοινό καλλιτέχνες: “Ο Mikee αποτελεί πρότυπο για μένα, τόσο για όλα αυτά που έχει προσφέρει στην ελληνική techno σκηνή γενικά όσο και λόγω του ότι έχει καταφέρει να εξελίσσεται συνεχώς, διατηρώντας, παράλληλα, low profile, μας λέει. Από το εξωτερικό, η μεγαλύτερη επιρροή του ήταν ο μεγάλος πρέσβης της tech house, Terry Francis, που μαζί με τους καλλιτέχνες που μας ανέφερε ο Sysex παραπάνω, διαμόρφωσαν τον ήχο της tech house όπως τον ξέρουμε σήμερα.

“Ένα επιτυχημένο b2b set είναι όπως μια καλοδουλεμένη φιλία!”

Σύμφωνα με τον Sysex, το b2b set είναι μια όχι και τόσο απλή υπόθεση. Πρέπει οι Djs να έχουν γνώση του ήχου που αντιπροσωπεύουν και σωστή κρίση, για να καταφέρουν να γίνουν “ένα” και να προσφέρουν στο κοινό ένα ομοιογενές από άποψη ροής, τεχνικής και μουσικότητας, αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί όταν οι καλλιτέχνες δε γνωρίζονται προσωπικά: “Ένα επιτυχημένο b2b set είναι όπως μια καλοδουλεμένη φιλία, χρειάζεται χημεία. Γι’ αυτό και όταν παίζω b2b, προτιμώ να είμαι δίπλα στους προσωπικούς, πέρα από μουσικούς,  φίλους μου, Manolaco και Ikee.

Represent, represent… CUBA!

Τι κι αν παίζει και παράγει tech house; Ο Sysex στο σπίτι του θα ακούσει και θα αντλήσει έμπνευση από διάφορα μουσικά είδη, όπως jazz, funk, latin και hip-hop, ενώ έχει αδυναμία στη μουσική από την μαγευτική… Κούβα!

10859771_10204508263299822_1288452806_n

“Η Blend έχει ανεβάσει επικίνδυνα τον πήχη και έχει έρθει για να μείνει!”

Τον ρωτήσαμε την άποψή του για την ηλεκτρονική σκηνή στην Ελλάδα και η άποψή του έχει μεγάλο ενδιαφέρον: “Η ηλεκτρονική σκηνή στην Ελλάδα περιορίζεται κυρίως στην Αθήνα και τη Μύκονο, όπου τα τελευταία 6-7 χρόνια η ομάδα του Blend έχει ανεβάσει επικίνδυνα τον πήχη και έχει έρθει για να μείνει. Και το λέω αυτό γιατί έχουν εμφανιστεί κατά διαστήματα αρκετές ομάδες-βεγγαλικά που απέτυχαν κι εξαφανίστηκαν. Η διαφορά του Blend είναι ότι αποτελείται από φύσει δημιουργικούς ανθρώπους που έχουν πράγματα να δώσουν και κοπιάζουν λόγω της αγάπης τους για την ηλεκτρονική μουσική και όχι για το οικονομικό όφελος. Το Techniques αποδεικνύει πόσο ψηλά έχει πάει το επίπεδο η Blend κι αυτό δεν είναι προσωπική εκτίμηση. Είναι το feedback κορυφαίων καλλιτεχνών που έχουμε συνεργαστεί από όλο τον κόσμο!”. Πράγματι, θα πούμε εμείς.

“Για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μου το Cavo

Το 2012 βρέθηκε για πρώτη φορά πίσω από τα decks του θρυλικού Cavo Paradiso στη Μύκονο, όπου έκανε το opening set για τον Paul Kalkbrenner, μια στιγμή που θα μείνει για πάντα στο μυαλό του, σε περίοπτη θέση ανάμεσα σε άλλες. Αλλά, υπάρχουν μόνο ωραίες στιγμές στην καριέρα ενός Dj; “Έχω βιώσει πολλά συναισθήματα χαράς και συγκίνησης αλλά και απογοήτευσης. Όποιος πει ότι έχει βιώσει μόνο το ένα, ψεύδεται”, απαντά.

Τι να περιμένουμε από τον Sysex

Μετά το remix που έκανε το 2014 στο κομμάτι The Rite του ταλαντούχου Έλληνα Achilles Gunshof και που κυκλοφόρησε από την WTF! Music, ο Sysex είναι έτοιμος να παρουσιάσει το πρώτο του EP με τίτλο The Black Dahlia, που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2015. Θα ακολουθήσει μια σειρά από releases με original tracks αλλά και remixes, σε συνεργασία με αξιόλογους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ σε ότι έχει να κάνει με performances, θα έχετε την ευκαιρία να τον ακούσετε από κοντά στο Greek Techno Fusion Festival, που θα διοργανωθεί παραμονή Πρωτοχρονιάς στο Area 19. Μην το χάσετε!


Τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς από τον “ανήσυχο” Sysex; “Είμαι γεννημένος να ονειρεύομαι και καταδικασμένος να εξελίσσομαι και θέλω να ασχολούμαι συνεχώς με πολλά και καινούρια πράγματα. Προς το παρόν, έχω κάνει focus στη δουλειά μου για το Blend και στην παραγωγή νέων κομματιών”, μας είπε, ενώ δε δίστασε να μας μιλήσει και για το όνειρό του: “Θα ήθελα στο άμεσο μέλλον να δημιουργήσω το δικό μου record label. Του ευχόμαστε να τα καταφέρει!

 

Sysex on The Tech Side of Life!

Το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου, η Blank φιλοξενεί τον Sysex στο πέμπτο επεισόδιο της σειράς podcast “The Tech Side of Life”, που παρουσιάζεται κάθε βδομάδα, στο κανάλι της Blank στο soundcloud και στο site μας! Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να τον ακούσετε σε ένα special set!

Μείνετε συντονισμένοι για τις λεπτομέρειες!
Sysex on
Soundcloud
Facebook
Twitter

Thank you Sysex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *