ΤΑ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΝΟΗΜΑ

Απογείωσε την δημιουργικότητα σου και τη διάθεση των συναδέλφων σου, φτιάχνοντας μουσική με τον web browser σου.

Ήξερες ότι είχες τη δυνατότητα να φτιάξεις μουσική μέσα από τον browser που χρησιμοποιείς για να σερφάρεις στο ίντερνετ; Κι όμως, γίνεται. Είτε είσαι μουσικός παραγωγός που δεν αντέχει μακριά από το studio είτε είσαι αρχάριος και θες να διοχετεύσεις κάπου το μουσικό σου ταπεραμέντο, η λύση κρύβεται στο web browser σου.

Google Chrome Music Lab

google-chrome-music-lab-090316-616x440

Αν σε αγχώνει η ιδέα της παραγωγής μουσικής, το Music Lab του Google Chrome είναι το μέρος για να ξεκινήσεις. Αν και θα μπορούσε να είναι καλύτερο αισθητικά, το… εργαστήρι της Google μπορεί να σε μυήσει στα βασικά της διαδικασίας. Θα σου δείξει πώς να φτιάξεις μουσικές ακολουθίες, να παίζεις βασικές μελωδίες με έγχορδα και να στήσεις ένα drum beat, ενώ θα σου εξηγήσει τις διαφορές μεταξύ διαφορετικών ταλαντωτών (oscillators). Τριάντα λεπτά είναι αρκετά, για να αποκτήσεις μία πρώτη επαφή που θα σε βοηθούσε για τη μετάβαση σε ένα κανονικό πρόγραμμα παραγωγής.

Novation Launchpad Intro

screenshot

Το Launchpad της Novatio αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά MIDI controllers που θα βρεις στην αγορά. Υπάρχει μία standard και μία pro έκδοση, καθώς και εφαρμογή για iOS, αλλά για εκείνες τις στιγμές που βρίσκεσαι… εγκλωβισμένος-η στη δουλειά, υπάρχει και μία browser version! Αν και ο αριθμός των διαθέσιμων samples είναι περιορισμένος, αποτελεί μία καλή εισαγωγή για τη δημιουργία loops σε κάποιο software, ενώ αν έχεις και τη φυσική έκδοση του controller, μπορείς να το χειριστείς μέσα από την εφαρμογή.

Sampulator

sampulator-screen

Οι samplers είναι το ιδανικό εργαλείο για τους browsers, αφού το πληκτρολόγιο του υπολογιστή είναι ό,τι πιο κοντινό σε controller μουσικής παραγωγής, ακόμη και σε σύγκριση με κάποιο synth ή ένα keyboards. Ο Sampulator είναι ο πιο εύχρηστος sampler που μπορείς να βρεις: Έχει ένα πλήρες σετ από κρουστά, πιάνο, κιθάρα και φωνητικά, απαλλάσσοντάς σε από τη διαδικασία να φορτώσεις τα δικά σου samples, ενώ αν αυτά δε σου φτάνουν, μπορείς να αγοράσεις κι άλλα. Έτσι, κλικάροντας το rec, μπορεί να γράψεις ένα ολόκληρο track και να το αποθηκεύσεις.

Patternsketch

patternsketch

Εάν έχεις εξοικείωση με το Novation Launchpad, το Ableton Push ή έστω το Monome, το Patternsketch θα σου φανεί άμεσα γνώριμο. Το interface του αποτελείται από οκτώ γραμμές με οκτώ pads το καθένα, τα οποία μπορούν να απενεργοποιηθούν ή να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός κρουστικού ήχου. Μπορείς να θέσεις το beat σου σε ένα εύρος 16 έως 64 βημάτων, να φτιάξεις απλά ή περίπλοκα loops, μέσα από μία γκάμα εννιά διαφορετικών πακέτων ήχων, δύο από τα οποία είναι βασισμένα στα κλασικά drum machines TR-808 και TR-909. Είναι πολύ εύκολο στη χρήση και μπορεί να αποθηκεύσεις τις δημιουργίες σου ώστε να τις χρησιμοποιήσεις και σε άλλο software.

Pixelsynth

pixelsynth-chrome-experiment

Ακόμη κι αν δε μπορείς να ξεχωρίσεις ένα τετραγωνικό από ένα πριονωτό κύμα (όπως εμείς), η δημιουργία ήχων με το Pixelsynth θα σου φανεί απλή. Πρόκειται για ένα οπτικό synth που μετατρέπει οποιαδήποτε εικόνα σε ήχο. Απλώς, επιλέγεις ένα από τα διαθέσιμα templates ή φορτώνεις το δικό σου, πατάς play και ο κέρσορας… ταξιδεύει στις νότες που παίζουν στην οθόνη, αγγίζοντας τα λευκά μέρη της μονόχρωμης εικόνας. Δεν είναι ένα εργαλείο για να δημιουργήσεις μελωδίες ή chords, αλλά αν θέλεις να κάνεις ένα πιο… βρώμικο ήχο τύπου Raster-Noton, με μαθηματική ακρίβεια, τότε θα συμφωνήσεις ότι είναι ένα καλύτερο και ευκολότερο εργαλείο από πολλά ακριβά plug-ins που κυκλοφορούν.

HTML-808/HTML-909

808

Καλοί προσομοιωτές των κλασικών TR-808 και TR-909 της Roland δεν είναι δύσκολο να βρεθούν χάρη στα μοντέλα TR-8 και TR-09 της εταιρίας. Ωστόσο, σε ό,τι έχει να κάνει με διαδίκτυο, τα HTML-808 και HTML-909 είναι η καλύτερη browser-based έκδοση που μπορείς να έχεις, αναπαράγοντας την απλότητα των πρωτότυπων μοντέλων, με κάποια έξτρα χαρακτηριστικά που τα κάνουν ακόμη πιο φιλικά για το χρήστη. Υπάρχουν ρυθμίσεις για το κούρδισμα, την αποσύνθεση και την ένταση των ήχων και μπορείς να ελιχθείς μεταξύ τεσσάρων προτύπων. Σίγουρα δεν ακούγονται τόσο καλά όσο τα original, ενώ δε μπορείς να εξάγεις τους ήχους σου, ωστόσο, αν θες να παίξεις είναι beat, είναι τέλεια.

WebX0X

webxox-1200-80

Αν θέλεις ένα απλό drum machine και αυτό δεν είναι Roland, τότε το WebX0X είναι για σένα. Έχει μόνο τέσσερα drums να διαλέξεις, αλλά το εύρος το δυνατοτήτων στην επεξεργασία κάθε καναλιού μπορεί να συγκριθεί ακόμα και με κανονικό εξοπλισμό ή plug-ins. Είναι περισσότερο drum synth από ότι drum machine, επιτρέποντάς σου να αλλάξεις την κυματομορφή των ταλαντωτών, να προσθέσεις noise και φίλτρα, καθώς και να ενισχύσεις τα drums σου, διαμορφώνοντάς τα στον ήχο που σου αρέσει. Εάν πάλι δε θες να μπεις σε διαδικασία επεξεργασία, μπορείς να βρεις πολλά πακέτα ήχων από την μικρή μα αφοσιωμένη κοινότητα του WebX0X.

Acid Machine

acidmachine110315

Το να φτιάξεις acid house, χρησιμοποιώντας είτε ένα πραγματικό TB-303, είτε μια replica ή plug-in, είναι ένα από τα πιο ικανοποιητικά πράγματα που μπορείς να κάνεις μέσα σε 10 λεπτά. Για όσους, λοιπόν, δεν έχουν την πολυτέλεια να… ριζώνουν στο studio, υπάρχει το Acid Machine. Αποτελούμενο από δύο μονοφωνικά synths και ένα απλό drum machine, μοιάζει περισσότερο με το groovebox MC-303 και όχι με το πραγματικό TB-303 της Roland, ωστόσο, είναι ένα από τα πιο δυνατά εργαλεία που μπορείς να βρεις σε web browser. Πέρα από μια πληθώρα διαθέσιμων ρυθμίσεων, υπάρχει και το κουμπί randomize, με το οποία θα φτιάξεις acid ήχους στη στιγμή.

WebSID

websid

Το WebSID είναι ένα plug-in για τον Chrome, που σου προσφέρει ήχους από video games της δεκαετίας του ’80, όπως τα Last Ninja, Dizzy and Bubble Bobble, με την επιλογή, μάλιστα, να τους ελέγξεις πλήρως, πειράζοντάς τους όσο εσύ θες. Μία εφαρμογή-όνειρο για τους λάτρεις των ρετρό video games, που σου δίνει τη δυνατότητα να μοιραστείς τις δημιουργίες σου στα social media.

WebModular

g200kg-web-modular-sintetizador-online-actitud-simbiotica

Το WebModular μοιάζει υπερβολικά απλό, αλλά σου προσφέρει τις δυνατότητες ενός modular synthesizer μέσα στο browser σου. Διαθέτοντας τα στοιχεία που χρειάζονται για να δημιουργήσεις ένα βασικό ηλεκτρονικό τόνο και να τον επεξεργαστείς, το WebModular σου επιτρέπει να συνδέσεις κάθε module σε ψηφιακά καλώδια και να πειραματιστείς, αλλάζοντας τον τόνο και τη συχνότητα. Εάν δεν έχει ιδέα από όλα αυτά και θες απλώς ένα πρότυπο, υπάρχουν πολλά patches για να φορτώσεις και να φέρεις τη διαδικασία στα μέτρα σου.

πηγή: mixmag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *