TSL Podcast Warm-Up: JOSE AMBA

01

Dj με gigs σε Ελλάδα και εξωτερικό, vocalist με κυκλοφορίες σε κορυφαία labels, υπεύθυνος για τα mobile parties Street Outdoors και Deltalfalamda και γραφίστας. Ο Jose Amba τα κάνει όλα και συμφέρει!

Γεννήθηκε στο Λονδίνο και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Με ακούσματα από πρώιμη house και techno, ο Jose Amba αποτέλεσε ένα φανατικό ακροατή της ηλεκτρονικής μουσικής προτού βρει τρόπο έκφρασης στο μιξάρισμα και οι επιρροές από σπουδαίους καλλιτέχνες όπως οι Moodyman, Derrick May και Laurent Garnier συντέλεσαν στο όμορφο ηχητικό αποτέλεσμα που παρουσιάζει σήμερα στα gigs του.

“To 2001 ξεκίνησα τα πρώτα μου βήματα με το mixing, μέσω ενός πολιτιστικού κέντρου ὀπου παρέδιδαν δωρεάν μαθήματα ηχοληψίας και mixing. H πρώτη φορά που βρέθηκα πίσω από τα decks ήταν το 1999 σε μια ντίσκο της Θεσσαλονίκης, όπου αλλάζαμε κασέτες”

θυμάται.

Πλέον, αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά κι αξιόπιστα ονόματα της ελληνικής tech house σκηνής, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτό. Με την δεύτερη ιδιότητά του ως vocalist, έχει κυκλοφορήσει κομμάτια σε δισκογραφικές όπως οι One Records και 1traxx, ενώ οι δουλειές του ως γραφίστας κοσμούν διάφορα clubs αλλά και άλλα σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου μπορεί κανείς να δει τα flyers του.

03

Ανήσυχος και δραστήριος, αποτελεί, ακόμη, έναν εκ των ιδρυτών των mobile parties Street Outdoors και Deltalfalamda, με τα οποία έχει γυρίσει διάφορα μέρη της χώρας, παρουσιάζοντας τα καινοτόμα projects.

Με αφορμή το γεγονός πως πρώτη φορά τον ακούσαμε σε ένα party του Street Outdoors, τον ρωτήσαμε λίγα πράγματα γι’ αυτό!

“Το Street Outdoors ξεκίνησε σαν ένα πείραμα από τους Jiles John, Jose Amba, Tolis Q & Polatof και πέτυχε. Τον Απρίλιο του 2012, η ομάδα αποφάσισε να πειραματιστεί και να διοργανώσει ένα απογευματινό party, ένα barbeque μεταξύ φίλων, και να μαζέψει όλες τις “φυλές” της πόλης σε μια ταράτσα της Θεσσαλονίκης.

“H ιδέα μεταφέρθηκε γρήγορα στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι ήχοι της disco, της house και της techno ακούστηκαν σε ταράτσες, στοές και πλατείες, ενώ μερικοί από τους καλύτερους djs της χώρας πέρασαν από το booth και “σέρβιραν” τις μουσικές τους. Τo Street Outdoors είναι ένα DIY party που χωράνε όλοι. Δεν υπάρχουν εισιτήρια εισόδου, τα ποτά είναι φθηνά, ενώ όταν υπάρχει barbeque είναι δωρεάν”

Το Βερολίνο αποτελεί την, κατά κοινή ομολογία, μητρόπολη της techno, μία πόλη που με την κουλτούρα της και την ιστορία της είναι ιδιαίτερα θελκτική για τους καλλιτέχνες της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής και ο Jose, που την επισκέπτεται συχνά, δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Άλλωστε, έχει παίξει και σε clubs της πόλης!

“Το Βερολίνο είναι μια ιδιαίτερη πόλη που συνηθίζω να επισκέπτομαι το τελευταίο διάστημα. Είναι μια πολύ σημαντική πόλη στο χώρο της μουσικής, για λόγους έμπνευσης και συνεργασίας με άλλους καλλιτέχνες σε διεθνές επίπεδο”

εξηγεί.

Τον ρωτάμε τι κάνει έναν dj να ξεχωρίζει και μας αναφέρει λιτά τα χαρακτηριστικά παραγωγή, mixing, προσωπικότητα. Πρόκειται για στοιχεία στα οποία, κατά πολλούς, υπολείπεται η σημερινή γενιά djs, οι οποίοι φέρονται να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια στους τομείς του promotion και του management. Τι πιστεύει ο ίδιος;

“Δεν είμαι σίγουρα από αυτούς που βλέπουν αρνητικά κάθε είδους προσπάθεια όσον αφορά νέους καλλιτέχνες και τους τρόπους που ακολουθούν ώστε να δείξουν τη δουλειά τους. Αυτό είναι κάτι το οποίο φαίνεται μετά από ένα σεβαστό χρονικό διάστημα και πάντα είναι ξεκάθαρο. Αυτό που θα ήθελα να δηλώσω, είναι συνολικό και έχει να κάνει με την εμφανή ανάπτυξη και άνθηση της ηλεκτρονικής μουσικής από Έλληνες παραγωγούς, djs και διοργανωτές τα τελευταία χρόνια, σε εγχώριο αλλά και διεθνές επίπεδο”

02

Πιστός στις αρχές που μας ανέφερε παραπάνω, ο Jose Amba αφιερώνεται στη μουσική του πριν τα gigs, ακούγοντας και διαλέγοντας τα tracks του προσεκτικά, ανάλογα με το χώρο και το κοινό όπου εμφανίζεται. Δείχνει άνθρωπος αφοσιωμένος στη μουσική και αποφασισμένος να πετυχαίνει, κάτι που διακρίνει κανείς από το πόσο προσγειωμένα απαντά στο πώς φαντάζεται τον εαυτό του σε 10 χρόνια από σήμερα:

“Ζω το σήμερα και προσπαθώ να βελτιώνομαι συνέχεια μέσα από τη δουλειά και τις συνεργασίες μου”

Το επόμενο gig του Jose είναι στις 27 Φεβρουαρίου, όταν και θα εμφανιστεί στο Tony Warehouse, ενώ τα άμεσα σχέδιά του προβλέπουν να συγκεντρωθεί στην δουλειά του και τα projects που ετοιμάζει με τους συνεργάτες του.

Πριν από το  gig του στη Λάρισα, μπορείς να ακούσεις το exclusive set του για το TSL Podcast αυτήν την Κυριακή και να μάθεις τα νέα του ή να ακούσεις δουλειές του ακολουθώντας τον στο facebook και το soundcloud!

Ευχαριστούμε πολύ Jose Amba!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *