TSL Podcast Warm-Up: QASH

SAVVAS STAVROU (1)
photo by: Savvas Stavrou

Η καλλιτέχνις που φιλοξενούμε αυτή την εβδομάδα έρχεται από την όμορφη Κύπρο, ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο στυλ της μουσικής της κι έχει ήδη παίξει δίπλα σε κορυφαία ονόματα της σκηνής, όπως οι Dixon και Dj Koze.

Η Qash, κατά κόσμον Μαριάννα Ξενοφώντος, γεννήθηκε στην Κύπρο το 1986. Δε θα ήταν κλισέ να πούμε ότι είχε πάντοτε μέσα της το μικρόβιο της μουσικής, αφού μεγαλώνοντας, έμαθε αρχικά πιάνο και στη συνέχεια, κιθάρα. Ωστόσο, παρά την κλίση της στη μουσική, όταν οι φίλοι της στο σχολείο την φώναζαν Qash, δεν πιστεύουμε ότι φαντάζονταν ότι σε κάποια χρόνια από τότε θα μπορούσαν να την ακούσουν σε clubs του Λονδίνου αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης. Και, μάλλον, ούτε η ίδια το φανταζόταν!

“Το να ασχοληθώ με το djing δεν ήταν απόφαση, ήταν κάτι που συνέβη φυσιολογικά. Πάντα είχα το μικρόβιο της μουσικής, αφου μεγαλώνοντας έμαθα να παίζω πιάνο και αργότερα κιθάρα. Σιγά σιγά, ανακάλυψα την ηλεκτρονική μουσική και κάπου εκεί άρχισα να μιξάρω, αρχικά σαν bedroom dj και σε house parties, και όταν μετακόμισα στο Λονδίνο γύρω στο 2011 άρχισα να ανεβάζω τα πρώτα μου mixes στο soundcloud. Νομίζω όπως όλοι, όταν μάζεψα αρκετή μουσική και αρκετή αυτοπεποίθηση, άρχισα να ψάχνω τις επιλογές μου για να παίξω κάπου έξω. Το scene στο Λονδίνο είναι λίγο περίεργο. Υπάρχουν απίστευτα parties, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά clubs και bars που να παίζουν το είδος μουσικής που θέλω να παίζω εγώ, που σημαίνει ότι υπάρχει πολύ ψηλός ανταγωνισμός και πολύ λίγοι θέλουν να πάρουν το “ρίσκο” να δώσουν slot σε κάποιο νέο. Κάπου εκεί εμφανίστηκε το Contender, που σε αντίθεση με άλλα events που χρησιμοποιούσαν τα μεγάλα ονόματα για να πουλήσουν, έδινε την ευκαιρία σε νέα πρόσωπα να δείξουν τι μπορούν να καταφέρουν πίσω από τα decks. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2012 έκανα το “ντεμπούτο” μου στο Λονδίνο, και όπως με όλα τα είδη τέχνης, με σκληρή δουλειά και συνεχής προσπάθεια για βελτίωση άρχισα να παίζω σε όλο και πιο μεγάλα events, έχοντας καταφέρει να γίνω resident για τους We Concur που οργανώνουν κάποια από τα μεγαλύτερα parties στο Λονδίνο. Την Πρωτοχρονιά ήμουνα στο ίδιο line up με τους Dixon, DJ Koze και Daphni, κάτι που δεν θα μπορούσα να είχα φανταστεί ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα πριν μερικά χρόνια! Πλέον, το djing αποτελεί για μένα τρόπο ζωής. Είναι το πάθος μου και ο πιο μεγάλος τρόπος μου για να εκφράζομαι”


SAVVAS STAVROU (2)photo by: Savvas Stavrou

Καθοριστική για τη μουσική της πορεία υπήρξε η δεύτερη επίσκεψή της στο Βερολίνο, η οποία και συνδυάστηκε από την πρώτη της επίσκεψη στο γνωστό σε όλους μας, Berghain. Εκεί, επηρεάστηκε ιδιαίτερα, τόσο σε επίπεδο του τι αλλά και πώς μιξάρει.

“Δεν είναι τυχαίο που θεωρείται ο ναός της techno. Εκείνο το Σαββατοκύριακο πήγα δύο φορές, Σάββατο ξημερώματα και Κυριακή βράδι. Την Κυριακή έπαιζε ο Kristian απ’τους Âme στο Panorama Bar, από τις 9 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ.. Ήταν ένα από τα καλύτερα parties που έχω πάει στη ζωή μου! Το vibe ήταν φανταστικό και η μουσική που έπαιζε ο Kristian ήταν ένα είδος house πρωτόγνωρο για μένα, κάνοντας blend στοιχεία progressive, soul και disco, με το χαρακτηριστικό 4/4 ρυθμό της house να μένει πάντα εκεί και να καθοδηγεί το κοινό. Αυτή ήταν η πρώτη μου γνωριμία με τους Innervisions, το Γερμανικό label που ιδρύθηκε από τον Âme και τον (πασίγνωστο πλέον) Dixon. Αυτοί οι δύο καλλιτέχνες σίγουρα επηρέασαν περισσότερο απ’οποιονδήποτε άλλο τον τρόπο που παίζω, τόσο τα τραγούδια που επιλέγω όσο και τον τρόπο που μιξάρω. Ακούγοντας τον Dixon να παίζει εξάωρα sets, υιοθέτησα ένα πιο “υπομονετικό” στυλ που αφήνει τα τραγούδια να ξεδιπλώσουν όλες τους τις πτυχές, ενώ δίνει στο κοινό την αίσθηση ότι αυτό που ακούνε είναι το κομμάτι ενός μεγαλύτερου παζλ, μιας ιστορίας με αρχή, μέση και τέλος”

ANTONIO CAVALIERI 1photo by: Antonio Cavalieri

Έχοντας ανοίξει ήδη αρκετά μεγάλα parties, εμφανιζόμενη πριν από headliners το όνομα και μόνο των οποίων δημιουργεί απαιτήσεις από το κοινό στο πρόσωπο του warm-up dj, η Qash δείχνει να έχει μάθει πολύ καλά αυτή την… τέχνη, όπως η ίδια την αποκαλεί εύστοχα. Μια τέχνη, ομολογουμένως, δύσκολη, αφού πρόκειται για το… ορεκτικό, πριν το κυρίως μέρος του party και πρέπει να γίνει σωστά.

“Το να παίζεις opening sets είναι μία πολύ δύσκολη τέχνη, και κάτι που δεν μπορούν να κάνουν όλοι. Έτσι, χαίρομαι που έχω μάθει να παίζω και στα πιο δύσκολα, εκεί που ο κόσμος ανυπομονεί να ακούσει τον headliner, και εσένα η δουλειά σου είναι να τους βάλεις στο σωστό mood”

εξηγεί η ίδια.

Άλλωστε, ένα από τα αγαπημένα και καλύτερα mixes της είναι το warm up που έκανε στο πρώτο της We Concur party.

Qash OT5D

Φιλόδοξη αλλά και συνειδητοποιημένη, η Qash έχει διαλέξει ως βάση της το Λονδίνο, όπου η σκηνή είναι ιδιαίτερα δύσκολη κι απαιτητική. Με εμπειρία από εμφανίσεις και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει και η ίδια, αλλά δε φαίνεται να την πειράζει:

“Νομίζω γενικώς η πιο μεγάλη δυσκολία είναι να το να ξεφύγεις από το warm up slot και να αρχίσεις να παίζεις πιο headline sets. Αυτό έχει σχέση και με τον τρόπο που δουλεύει το scene στο Λονδίνο, όπως έχω περιγράψει πιο πάνω. Γενικώς σε άλλα μέρη που έχω παίξει ο κόσμος είναι πολύ πιο ανοιχτός στο να ακούσει νέα πρόσωπα, ενώ στο Λονδίνο, μια πόλη που λειτουργεί με βάση τον καπιταλισμό, ο κόσμος θέλει να πάρει αυτό για το οποίο πλήρωσε. Έτσι το breakthrough αργεί λίγο περισσότερο να ‘ρθει. Αλλά, όπως είπαμε, σκληρή δουλειά και υπομονή”

ANTONIO CAVALIERI 2photo by: Antonio Cavalieri

Δείχνει μια καλλιτέχνις με προσωπικότητα, ενώ και το ταλέντο της διακρίνεται εύκολα ακούγοντας κάποιο set της. Αν κι αυτά τα δυο στοιχεία παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο όταν βρίσκεται πίσω από τα decks, η κατάλληλη προετοιμασία πριν βρεθεί εκεί, έχει κι αυτή τη δική της σημασία. Πώς προετοιμάζεται η ίδια πριν από ένα gig;

“Σίγουρα ύπνος (όσος γίνεται) την νύχτα πριν και ένα καλό γεύμα αμέσως πριν το gig! Γενικώς δεν έχω κάποια “τελετουργία”, αφού κάθε gig είναι διαφορετικό. Σίγουρα προεπιλέγω μερικά κομμάτια που πιστεύω ότι θα ταιριάζουν στο κοινό, το venue, την ώρα της ημέρας κλπ., αλλά τα υπόλοιπα, δηλαδή την σειρά που θα παίξω τα τραγούδια και ποια τραγούδια θα παίξω τελικά, είναι κάτι που αποφασίζω αφού έχω ήδη πατήσει το play για πρώτη φορά”

Το διάστημα που βρίσκεται στο χώρο, αρκετοί clubbers από διάφορες χώρες έχουν χορέψει στους ρυθμούς της. Την ρωτάμε αν ξεχώρισε το κοινό κάποιας συγκεκριμένης χώρας όταν έπαιξε εκεί.

“Δεν πιστεύω ότι η χώρα επηρεάζει τον τρόπο που ο κόσμος θα αντιδράσει στην μουσική. Πιστεύω πολύ στην μουσική που παίζω έτσι θα ήθελα να πιστεύω πως θα έχει την ίδια αντίδραση παντού. Όταν η μουσική είναι καλή, θα ‘ρθει και η επαφή με το κοινό”

ANTONIO CAVALIERI 3
photo by: Antonio Cavalieri

Το 2016 αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δραστήρια, με το πρόγραμμά της να περιλαμβάνει διάφορα gigs, ενώ στα σχέδιά της είναι να ακούσουμε σύντομα και τους δικούς της ήχους.

“Παίζω στις 15 του Γενάρη στο Pickle Factory στο Λονδίνο, με τους Alex.do και Ryan Davis (διάβασε περισσότερα εδώ). Επίσης θα παίξω και στις 4 Φεβρουαρίου στο Ritter Butzke στο Βερολίνο. Γενικώς αυτή τη χρονιά θέλω να αρχίσω να κάνω produce. Δουλεύω ήδη σε ένα edit της Fever Ray και όσες φορές το τέσταρα έξω δούλεψε αρκετά καλά, έτσι ανυπομονώ να το τελειώσω και να το μοιραστώ με τον κόσμο!”

Qash We Concur 3

Πριν από αυτά τα gigs, η Qash θα μας δώσει μία γεύση από το τι θα έχει την ευκαιρία να ακούσει το κοινό σε Λονδίνο και Βερολίνο, μέσα από το exclusive set της για το TSL Podcast!

Ενημερώσου για τα νέα της Qash και άκουσε δουλειές της στο facebook και το soundcloud!

Ευχαριστούμε πολύ Qash!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *