TSL Podcast Warm-Up: YIOURI HEREHA

12498461_1056275297766702_1620519905_n

Ο Yiouri Hereha αποτελεί κομμάτι της διαρκώς εξελισσόμενης ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής της Κρήτης, όντας resident μερικών εκ των καλύτερων μαγαζιών του νησιού. Ενόψει του exclusive set που ηχογράφησε για το TSL Podcast, μας μιλά για την έως τώρα πορεία του!

“Κατάγομαι από μια πολύ όμορφη πόλη της Ουκρανίας, το Λβιβ. Όταν ήρθα στην Ελλάδα ήμουν 8 χρονών και μετακόμισα εδώ, γιατί η μητέρα μου ζούσε ήδη μερικά χρόνια στην Κρήτη”

Έτσι θυμάται ο Yiouri το δρομολόγιο Λβιβ-Κρήτη, που είχε σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσει και την καριέρα του ως jockey. Τι ήταν αυτό που τον ώθησε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το djing και πώς θυμάται το ξεκίνημά του;

“Ήταν το feedback και η αντίδραση του κόσμου προς στον dj! Βέβαια, αυτό μπορούσες να το δεις και να το ακούσεις και από τον dj προς τον κόσμο! Αυτή η ανταλλαγή συναισθημάτων και εντυπώσεων, αυτό το παιχνίδι που συμβαίνει μεταξύ του dj και του clubber, ήταν αυτό που με έκανε να ασχοληθώ με αυτήν την τέχνη. Νευρικότητα, λίγο άγχος και πολλή, πολλή ενέργεια και όρεξη για να παίξω! Ήμουν 18 και έπαιζα σε ένα club 1000άρι”

12834956_1056275307766701_2044054783_n

Το στυλ του είναι, κατά βάση, house, αλλά δε διστάσει να παίξει tech house, progressive ή και techno κομμάτια, ανάλογα τη διάθεση, ενώ καθοριστικό ρόλο στη μουσική του προσωπικότητα έπαιξε, αρχικά, ο Axwell (πριν πάθει EDM!), λόγω της ενέργειας που έβγαζε στις παραγωγές του, αλλά και άλλοι καλλιτέχνες μετέπειτα.

“Μετά ακολουθούσα πολύ τους Joris Voorn, Daft Punk, Carl Cox, Ali Dubfire, Loco Dice και Marco Carola, αλλά κι Έλληνες όπως οι Alex Dimou και Nick Varon. Όλοι τους είναι μοναδικοί για μένα και είχα την τύχη να ακούσω, αλλά και να συνεργαστώ με μερικούς από αυτούς!”

Όπως πρόσφατα, με τον μεγάλο Alex Dimou! Πώς του φάνηκε η συνεργασία με έναν καλλιτέχνη του υψηλότερου βεληνεκούς;

“Έκανα warm up στον Alex στο Ρέθυμνο. Ήταν η πρώτη φορά που παίζαμε μαζί και είχα λίγο άγχος για το πώς θα είναι η συμπεριφορά του με τον warm up dj, αλλά όταν μιλήσαμε πριν την βραδιά, κατάλαβα πόσο σπάνιος και ταλαντούχος καλλιτέχνης είναι. Εκείνο το βράδυ, ο Alex έκανε ένα live set. Δεν είχα δώσει ποτέ ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό, όμως τώρα, με έβαλε σε σκέψεις έτσι όπως έπαιξε και θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω και εγώ στο μέλλον!”

Πέρα από τον Alex Dimou, με τον οποίο, βέβαια, μοιράστηκε και τα decks, ο Yiouri είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να γνωρίσει από κοντά, έναν θρύλο της ηλεκτρονικής μουσικής, τον Carl Cox. Στα 18 του, αυτή η συνάντηση είναι κάτι που του έμεινε, πραγματικά, χαραγμένη στο μυαλό, ωστόσο, το …απωθημένο του είναι άλλο!

“Θα ήθελα πολύ να συναντήσω και να μιλήσω με τους Daft Punk. Να τους ρωτήσω πως καταφέρνουν να συνδυάζουν και να κρατάνε τις ισορροπίες μεταξύ την ηλεκτρονικής μουσικής και disco, funk και pop. Είναι απλά τρομεροί και μοναδικοί στο είδος τους!”

Αναγνωρίζοντας τους Daft Punk, δε θα μπορούσαμε παρά να πούμε, παράλληλα, πως η μοναδικότητα είναι κάτι που χαρακτηρίζει κάθε καλλιτέχνη, όταν αυτός έχει κάτι νέο να παρουσιάσει και να προσφέρει στον κόσμο της μουσικής. Τι θα ήθελε να αλλάξει σε αυτή την σκηνή ο Yiouri Hereha, που αποτελεί νέο αίμα σε αυτό τον χώρο;

“Χμμμ… Θα ήθελα να μην είναι τόσο corporate, όπως είναι τώρα. Καταλαβαίνω τα συμφέροντα και το μέγεθος που έχει αποκτήσει αυτή η μουσική, όμως ας είναι, τουλάχιστον, 50-50 μουσική και δημιουργίες-business”

μας απαντά, συμπληρώνοντας ότι είναι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο στο χώρο!

1460216_782505925143642_3115557563303726627_n

Έχοντας μιλήσει αρκετά για μουσική, ρωτήσαμε για τον άνθρωπο πίσω από τον jockey και πώς περνά το χρόνο που του μένει ελεύθερος.

“Μου αρέσει να μιλάω με ανθρώπους να συζητάω για ιδέες εκτός μουσικής. Μου αρέσει να πίνω καφέ με φίλους, να κολυμπώ και να οδηγώ! Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου, ωστόσο, περιέχει ενημέρωση πάνω στη μουσική, πολλές ώρες στο Ableton και στο promo”

Παραμένοντας αφοσιωμένος στους στόχους του, στα άμεσα σχέδιά του είναι να δουλέψει αρκετά στο κομμάτι της παραγωγής και να σχεδιάσει καλοκαιρινές του εμφανίσεις, ενώ το επόμενο gig του είναι στο Plastelina, στο Ηράκλειο Κρήτης. Πριν από αυτά, μπορείς να τον ακούσεις την Κυριακή στο TSL Podcast!

Για να ακούσεις δουλειές και να μάθεις τα τελευταία νέα του Yiouri Hereha, ακολούθησέ τον στο facebook και το soundcloud!

Ευχαριστούμε πολύ Yiouri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *